Kort fra salgssjefen i Strukturplast

Håvard Svarstad.jpg

Navn og stilling?

Håvard André Svarstad, Salgssjef 

Hva jobber din bedrift med?

Strukturplast jobber med utvikling og produksjon av formstøpte komponenter i polyuretan og hybridmaterialer. 

2. Hva tror du den forventede merverdien blir for din bedrift i klynga?

Næringsklynga vil bidra til høyere innovasjonsgrad og samarbeid mellom medlemsbedriftene.  Sammen så vil vi få en større påvirkningskraft i markedet, og nettverket og samhandlingen vil også gi økt markedspotensial. I tillegg så vil en samlet bransje kunne påvirke polymer- og kompositt industrien politisk, og også bidra til et mer markedsstyrt utdanningstilbud for bedre rekrutteringstilgang. 

3. Hva vil andre NCMT-medlemsbedrifter få tilført fra din bedrift?

Strukturplast vil kunne bidra til bredere kunnskap om forskjellige materialer og teknologier som finnes på markedet. Vi vil også jobbe for en felles plattform for samarbeid og innovasjon der fellesprosjekter gjør oss mer konkurransedyktige i et globalt marked. 

4. Hvordan kan NCMT-klynga og polymer- og komposittbransjen være med på å bidra til bærekraft?

Det finnes utrolige mange spennende materialer som kan bidra til nye material kombinasjoner og bruksområder. Så et av de viktigste oppgavene bør være å belyse mulighetene og kompetansen til medlemsbedriftene i et globalt marked. En stor utfordring i dag er at det er veldig mye feilinformasjon om polymer og kompositt i samfunnet. Dette skaper en del negativitet rundt bransjen og bruken av disse materialene. Noe av dette er ikke helt fortjent i mine øyne, men selvsagt er det også noen temaer bransjen må ta innover seg. NCMT vil derfor være en god plattform for industrien i Norge der vi kan se på utfordringene, samarbeide om å finne frem til gode løsninger, og framsnakke bransjen og mulighetene som ligger her. Det finnes også saker som bør løftes til politisk nivå, og hvor vi samlet får større gjennomslagskraft.

Det er viktig å huske på at polymer- og kompositt- løsninger er blant de materialene som har lengst levetid, og at materialene i kombinasjon gir ekstremt gode mekaniske egenskaper som i mange tilfeller reduserer vedlikehold, behov for transport av gods og driftsstans. 

5. Hvordan mener du at polymer- og komposittmaterialer passer inn i en sirkulær økonomi?

Jeg synes at polymer- og komposittmaterialer passer veldig bra inn i en sirkulær økonomi. Selskapene som jobber innen polymer- og komposittbransjen har de siste årene jobbet godt med sirkulær tankegang og miljøbevissthet. Men det er fortsatt en vei å gå for at vi skal komme dit vi ønsker å være. Vi ser også at kunder og myndighetsorgan stiller høyere krav til bransjen. En omstilling her er helt nødvendig, men ikke enkelt å få til alene. Og det er her NCMT kommer inn i bildet. Det er viktig å få til samhandling mellom produsenter, sluttbrukere, gjenvinningsstasjoner, myndigheter, forskningsinstitusjoner, akademia, miljøorganisasjoner med flere. Men vi trenger også samhandling på tvers av bransjer for å se på potensialet som for eksempel ligger i gjenbruk av råstoff til å lage nye materialer og produkter.  Her er det uendelig med muligheter, det handler bare om å bruke kreativiteten. 

Forrige
Forrige

PVC-bransjen når mål om gjenvinning

Neste
Neste

Et revolverintervju med Kongsberg Defence & Aerospace AS